Ultima metoda pe care am vazut-o, este cea pe care am si folosit-o si pe care vreau sa o descriu aici, este vorba despre un kit de reparatii indoituri care are la baza siliconul si o "ventuza" cu ajutorul careia este trasa tabla.
Kit-ul arata cam asa:
Se curata bine locul care prezinta indoitura, cu o carpa si cu o solutie care face parte din acest kit, probabil un solvent usor. Cam asa arata rezervorul motocicletei dupa curatare:
Se incalzeste pistolul cu bara de silicon si apoi se aplica silicon topit in centrul infundaturii, acolo unde se va aplica apoi "ventuza", folosesc ghilimele pentru ca nu este o ventuza clasica, este o placa de ebonita care are atasata un surub si care adera la silicon pe masura ce acesta se raceste.
Dupa aplicarea siliconului topit se aplica "ventuza" prin presare usoara si mentinerea presiunii pentru 15s, conform instructiunilor de folosire a kit-ului. Citirea acestor instructiuni este foarte importanta.
Dupa cele 15s ventuza adera la silicon, iar siliconul adera la tabla (sau la vopsea mai bine zis):
Am asteptat apoi 5 minute, se poate proba cu degetul dupa 2-3 minute pentru a verifica daca s-a racit si intarit, este important sa se realizeze o priza suficient de puternica pentru a putea trage tabla indoita.
Se monteaza apoi parghia cu ajutorul careia se va aplica forta mecanica de tractare a tablei:
Se insurubeaza usor si constant fluturasul cu filet pe surubul "ventuzei" urmarind cu atentie cum tabla este trasa spre pozitia fireasca, se poate observa fenomenul de revenire, si in acest fel se poate doza infiletarea fluturasului, pentru a nu forta tabla si pentru a nu ajunge in situatia de a deforma rezervorul in sens invers.
La un moment dat, probabil dupa ce tabla trece de un punct critic al indoiturii, isi revine singura la forma initiala, iar filetul se slabeste de la sine, se si aude un pocnet usor.
Se dezlipeste "ventuza" folosind din nou solutia de curatare si rezervorul isi recapata forma initiala:
Acum, dupa ce tabla isi revine, se poate indeparta siliconul cu ajutorul solutiei de curatare si tragand cu degetele dinspre margine. Se poate folosi, daca este la indemana, un uscator de par pentru a incalzi siliconul, se dezlipeste mai usor. Eu nu am folosit, nu a fost necesar.
La final, dupa curatarea completa a locului, rezervorul arata cam asa:
- Trebuie sa cititi instructiunile de folosire a kit-ului, pentru masuri de protectie si pentru a fi eficienti;
- Este nevoie de o priza de curent electric pentru pistolul care incalzeste siliconul, si pentru uscatorul de par, dupa caz;
- Sunt necesare mai multe repetari, in cazul meu 4, am folosit si "ventuza" mica spre final pentru rezultate cat mai bune;
- Este bine sa nu treaca foarte mult timp de la indoitura pana la reparatie, cu cat mai repede cu atat mai bine, trebuie sa tinem cont de evolutia materialului in timp in ceea ce priveste elasticitatea;
- In cazul indoiturilor cu muchie sau care prezinta vopsea sarita, s-ar putea ca indreptarea sa nu fie semnificativa iar vopseaua s-ar putea desprinde.
Succes!
Sau mai bine sa nu aveti nevoie de reparatii ;-)!
No comments:
Post a Comment